Ingredienser (2 personer):
- 2 burk kikärtor eller blötlägg och koka upp i saltat vatten 200 g kikärtor
- 2 dl grekisk yoghurt
- 3 msk flytande margarin eller hemgjorda ghee ( se nedan )
- 1/4 tsk malen chilipulver
- 1/4 tsk malen spiskummin
- 1/3 tsk malen koriander
- 1/3 tsk malen gurkmeja
- 1/4 tsk malen kanel
- 1/4 tsk malen kardemumma
- 1/4 malen muskottnöt
- 1/4 tsk malen muskottblomma
- 1/3 tsk paprikapulver
- Salt
- 2 msk russin
- Några basilika blad
Ghee:
Smällt 500 g smör i en kastrull och koka i svag värme tills massan och oljan skiljs åt och det börjar lukta gott. Var försiktigt att inte bränns i botten.Färgen ska vara gyllene brunn.Sila bort massan från flytande smöret.
Häll upp i en glas burk och förvaras.Kan användas till olka matlagning typ polao, gryta, korma, grönsaker mm. Det ger både doft och smakar gott till maten.
Kirärtsgryta:
Värm margarin i en kastrul. Ta upp all krydda i en liten skål och häll i den varma margarinet. Rör om och blanda i yoghurten. Koka upp.
Salta oc smaka. Blanda ner kikärtor och russin. Koka i svag värme 10 min.
Lägg på basilika, rör om 1-2 min till. Färdig att servera. Servera med ris.